Gurkört (Borago officinalis)

Gurkörten har sitt ursprung i medelhavsområdet och infördes i Sverige av munkar under medeltiden. Med sina vackra himmelsblå blommor är det en växt som kommit att bli mycket populär i våra svenska trädgårdar. Hela växten är ätlig och namnet har den fått för att smaken påminner om gurka. Blommorna passar mycket bra i sallader, desserter och en mängd andra maträtter. Bladen kan kokas som spenat eller ätas råa. Genom tiderna har gurkört varit ett populärt livsmedel såväl som en uppskattad läkeört.

När blomman vissnar utvecklas små frön, vilka man pressar till den fina oljan. Det finns inte någon annan vegetabilisk olja som innehåller så stor mängd GLA som just gurkört. GLA är en omega-6 fettsyra, som vår kropp vanligtvis kan ombilda från linolsyra med hjälp av enzymer, och vidare i två steg till den hormonliknande substansen prostaglandiner. Om kroppen har svårt med omvandlingen av linolsyran till GLA, kan det medföra att man får brist på prostaglandiner, vilket kan visa sig på en rad olika sätt. Huden kan förlora sin spänst, åldras snabbare, bli torr och känslig för solljus. Det kan även visa sig som akne, eksem, hudirritationer, hudödem och andra typer av hudproblem. Man kan även uppleva problem med mensvärk, PMS och klimakteriebesvär.

Frön från gurkört, eller som det heter på latin Borago officinalis, har en naturligt hög halt av den fleromättade omega-6-fettsyran gamma-linolensyra (GLA). Denna fettsyra är inte essentiell eftersom friska vuxna kan bilda den i kroppen. Denna omvandling sker huvudsakligen från linolsyra som finns i många växtoljor. GLA är ett förstadium till prostaglandiner av typ E1.

Prostaglandiner är en specifik grupp av fettsyror som produceras av kroppens celler och frigörs till omgivningen, där påverkas de omgivande cellerna på olika sätt beroende på vilken typ av prostaglandin det är. Genom att öka intaget av GLA från kosten kan du öka produktionen av prostaglandin E1 som är involverad i många funktioner i kroppen. Detta sker inte med andra omega-6-fettsyror.

Den bästa källan till GLA är växten gurkört (Borago officinalis), som består av upp till 20% GLA. Fröolja från svartvinbär innehåller 15-17% och på tredje plats hittar vi växten Nattljus (Evening Primrose) med 8-10% GLA. Även hampaolja innehåller små mängder GLA.

Att komplettera kosten med gurkörtsolja

Vid brist på GLA kan man inkludera gurkörtsolja i kosten och då inta den som kapslar eller 1/2 – 1 tsk tesked dagligen. Du kan t e x tillsätta oljan i en smoothie, eller ringla över salladen. Gurkörtsolja är en känslig olja som inte bör värmas upp. Om du öppnat en flaska med gurkörtsolja ska den helst förvaras i kylskåp och konsumeras inom 3 månader. Tänk dock på att när du ökar intaget av omega-6 så bör du även se till att du får i dig tillräckligt med omega-3, eftersom balansen mellan de essentiella fettsyrorna omega-6 och omega-3 är oerhörd viktig för hälsan. Något som man bör känna till är att gurkörtsolja har en viss blodförtunnande effekt precis som omega-3. Personer som äter blodförtunnande medicin bör därmed rådgöra med sin läkare innan intag.

Gurkörtsolja för hudvård

Gurkörtsolja är en torr och mild olja som snabbt tränger ner i huden. Den kan användas på alla hudtyper, men eftersom den är så pass torr kan den med fördel kombineras med en lite fetare olja som t.ex. mandelolja, eller jojobaolja. Den kan också vara användbar vid akne, eksem, hudirritationer, känslig hud, hudödem och andra typer av hudproblem. Den är även bra för åldrande hud som är torr och förlorat sin spänst.

Köp här…

Share this...
Share on Facebook
Facebook