Nattljus olja / Evening Primrose

Kroppen skapar själv de flesta fettsyror som vi behöver, men några fettsyror bör vi tillföra via kosten. Dessa kallas för essentiella eller livsnödvändiga fettsyror (livsnödvändig innebär att människan inte kan bilda modersubstansen av dessa typer). De essentiella fettsyrorna är omega-3 och omega-6 och de är viktiga eftersom de ingår som byggstenar i cellmembranen och påverkar membranens egenskaper och har betydelse för att vätska och salter får tillträde till cellerna och att slaggprodukter kan föras ut från cellerna.

Fröna innehåller ca 25 % olja som är rik på fleromättade fettsyror, speciellt gammalinolensyra (GLA). Det är en olja som har många fördelar för huden, både när den intas som ett kosttillskott och när den appliceras på huden. Vår hud består till stor del utav fettsyror som spelar en viktig roll för hudens elasticitet, förmåga att binda fukt och behövs för att hudcellerna ska vara stabila och starka. Dessutom bidrar dessa fettsyror till bildandet av de antiinflammatoriska komponenterna prostaglandiner. Prostaglandinerna reglerar i sin tur många processer så som blodtillförseln till vävnader, hormonbalansen och bidrar till att läka huden inifrån för att nämna några exempel. Det är även en olja som kan vara värd att prova vid PMS och klimakteriebesvär. Enligt studier så anses den rika mängden av GLA bidra till minskade klimakteriebesvär som exempelvis värmevallningar. GLA har dessutom en bidragande effekt på skapandet av celler.

Om kroppen/huden lider brist på dessa fettsyror blir fettsyra mantran i huden rubbad och hudproblem eller torr hud uppstår. Genom att smörja in huden med GLA-fettsyror och inta oljan som ett kosttillskott så kan man stödja huden och motverka torr hud och inflammationer genom att den återfuktar och bygger upp hudens skyddsbarriär. Det är även en olja som huden kan må bra av om du tillbringar mycket tid framför dator.

Vid intag av kosttillskott av jättenattljusolja är det en bra ide att också inta extra omega-3 för att bibehålla en bra balans mellan de essentiella fettsyrorna omega-3 och omega-6. Linolsyra är den vanligast förekommande typen av omega-6 fettsyrorna. I kroppen omvandlas linolsyra i viss mån till gammalinolensyra (GLA) och DGLA. Från DGLA bildas antingen prostaglandin E1 (PgE1) eller arakidonsyra (AA). Övergången från linolsyra till GLA är avhängt av aktivitet till ett speciellt enzym som kan hindras av olika faktorer som bland annat åldrande, transfettsyror och rökning.

Köp Nattljusolja här…

 

 

 

Share this...
Share on Facebook
Facebook