Borax

Borax, vattenlösligt natriumtetraborat, dekahydrat, Na2B4O7 · 10H2O, renhet 99,9%

Verkligt hög renhet (99,9%) boraxnatriumtetraborat från naturlig gruvdrift i Kalifornien

Borax från Kalifornien är av högre kvalitet än borax från andra gruvområden, varför vi bara erbjuder detta. Även om borax från andra gruvområden kan vara billigare – för oss är kvalitet avgörande.

Eftersom borax inte längre kan säljas i EU som ett kosttillskott eller som ett kosmetiskt medel, erbjuder vi det uttryckligen här för tekniska ändamål.

Några av våra kunder rapporterar att de fortfarande gör följande:
Lös upp 33 g magnesiumklorid och 7 g borax i 1 liter vatten. Du dricker en tesked av detta i ett glas vatten varje dag. Du skakar flaskan före varje uttag och rengör den efter varje påfyllning så att boraxen inte sätter sig på flaskans botten.

Tänk också på Kollagen och Nyponpulver för lederna.

Grundläggande för det moderna livet: Borater

Borater är en integrerad del av den naturliga världen. Växter behöver borater för att växa, och det verkar som människor behöver dem också. Inte bara som en näringsmässigt viktig del av din kost utan också som en integrerad del av ett bländande sortiment av produkter som vi använder varje dag. Borater är viktiga ingredienser i en mängd olika hushålls- och kommersiella produkter, särskilt:
glasfiberisolering, glasfibertyger och värmebeständigt TFT / LCD-glas (43% av den globala efterfrågan)
tvättmedel, tvålar och produkter för personlig vård (3% av den globala efterfrågan)
keramik- och emaljbitar och glasyr, keramiska plattor (19% av den globala efterfrågan)
Jordbruksmikronäringsämnen (10% av den globala efterfrågan)
Andra användningsområden inklusive träbehandlingar, polymertillsatser och skadedjursbekämpningsprodukter

Borater är säkra

Omfattande produktsäkerhetstester har visat att borat är säkra. I själva verket har boraxdekahydrat – även känt som borax – använts som handtvål i flera år och är varken hudirriterande eller sensibiliserande med anknytning till allergiska reaktioner.

Borater är en del av den naturliga världen, i vatten, stenar, jord, växter och människor. Medan deras exakta roll i människors hälsa ännu inte har bestämts, har deras roll som en integrerad del av ett brett utbud av produkter och processer etablerats i århundraden.
Boraternas mångsidighet baseras på deras distinkta bindning och strukturella egenskaper. I levande system gör dessa egenskaper borater livsviktiga för ämnesomsättningen – det grundläggande sättet att organismer omvandlar mat till energi.

Borater finns också i industriella system av två skäl:

Först är de säkra. Borater, som har använts i århundraden, utgör ingen risk för människor, djur eller miljön under normal hantering och användning, även människor som hanterar borater dagligen har inga skadliga effekter.

För det andra är de mångsidiga. I vissa applikationer finns det helt enkelt inget substitut för borater. I andra fall ger deras naturliga funktioner ett brett spektrum av fördelar med prestanda, kostnad, miljö, hälsa och säkerhet.

Allmän information om borater

Jorden består av spår av mer än 200 mineraler som innehåller bor. Varje medlem i växtvärlden är beroende av bor för att växa. Naturligtvis är bor också en del av en hälsosam kost för människor. Bor – eller industriella mineraler som kallas borater – finns i tusentals produkter och processer som bidrar till bättre levnadsstandard.
Men även en bra sak – som detta naturligt förekommande, näringsmässigt viktiga element – kan bli skadligt om det avsiktligt missbrukas.

Här hittar du svar på vanliga frågor om bor och dess hälsoeffekter

F: Är Borater säkra?
S: Borater har ett utmärkt rykte som ett säkert mineral. I spårmängder är de viktiga mikronäringsämnen för växter och tros vara viktiga näringsämnen. I extrema doser kan de också göra dig sjuk. Borater är ungefär lika giftiga som bordssalt. U.S. Food and Nutrition Board (FNB) erkände borons säkerhet genom att ställa in en tolerabel övre intagsnivå (UL) för bor på 20 milligram per dag.

F: Hur kan borater vara säkra och osäkra samtidigt?
A: Liksom många spårämnen är borater viktiga i låga koncentrationer och giftiga i höga koncentrationer.
Borater anses vara säkra eftersom människor är extremt osannolika att någonsin utsättas för en så hög dos för att uppnå toxicitet. Även om antagandet att borax kan bli skadligt förutsätter att höga doser borater konsumeras under lång tid, finns det biologiska skäl som gör det nästan omöjligt för människor att permanent exponeras för så höga doser att koncentrationerna av borater i deras dagliga livet kan skada deras hälsa.

F: Vad visar djurstudier?
S: Vetenskapen genomför studier för att bestämma både nivån vid vilken bor är skadlig och nivån vid vilken en brist på bor är skadlig. Bor är fördelaktigt för hälsan. Djur som intog extremt höga doser borater under långa tidsperioder uppvisade negativa utvecklings- och reproduktionseffekter. Men i studier där bor tas helt bort från kosten uppträder samma negativa effekter. Med andra ord är det precis som bordssalt: för mycket bor är lika dåligt som för lite.

F: Vad visar studier av befolkningar eller arbetare som utsätts för höga nivåer av borat?
A: Ur epidemiologisk synpunkt finns det inga tecken på negativa reproduktionseffekter från bor.Detta har observerats och studerats hos personer som kontinuerligt arbetar med borat och populationer med höga boratexponeringsnivåer.

F: Vad skulle hända om du av misstag intog en mycket hög dos borater?
A: Ett extremt högt intag av borater skulle få de flesta att kräkas. Men det är nästan omöjligt att inta sådana mängder medan man äter bor som innehåller bor eller använder produkter som innehåller borater.
Även vid brytning och bearbetning av bor, där de anställda utsätts för ett högre boratinnehåll än de flesta – ingen av de negativa hälsoeffekter som rapporterats i djurstudier visades. I de flesta fall där människor av misstag eller avsiktligt upplevt extremt höga boratintag kräktes de eller passerade det mycket snabbt genom urinen så att koncentrationen i blodet och vävnaderna snabbt blev normal.

F: Hur absorberar vår kropp bor?
S: När människor äter vegetabiliska livsmedel får de små mängder bor. Studier visar att människor i många olika kulturer äter cirka ett till tre milligram bor per dag från att kombinera mat och dryck. Det finns ett nästan universellt samförstånd i det vetenskapliga samfundet – inklusive Världshälsoorganisationen – att bor är näringsmässigt viktigt för att upprätthålla optimal människors hälsa.

F: Hur utsöndrar vår kropp bor?
S: Det är viktigt att veta att bor inte byggs upp i kroppen. Oavsett hur bor intogs eller inhalerades, tar vår kropp vad den behöver och utsöndrar resten.

F: Vad gör bor för att hålla sig frisk?
A: Medan forskning fortfarande pågår för att bestämma den exakta roll som bor spelar för att upprätthålla och främja hälsa är det nu känt att det är viktigt för energimetabolism, benhälsa och styrka och hjärnans funktion.

F: Vad säger statliga organisationer om bor?
S: De flesta av de största riskbedömningsorganisationerna runt om i världen har studerat bor – inklusive Världshälsoorganisationen, USA: s miljöskyddsbyrå och National Academy of Sciences – och de flesta tror att de gällande bestämmelserna är mer än tillräckliga för mänskliga, djurhälsa och skydda miljön. Vissa tillsynsmyndigheter vill bestämma hur mycket bor en person behöver varje dag för att hålla sig frisk. Trots alla bevis för att borater är ofarliga för människor och miljö fattade Europeiska kommissionen i september 2009 ett beslut att klassificera borater som reproduktionstoxiska ämnen. Hon baserade sitt beslut på djurstudier som inte återspeglar människors exponering under normala förhållanden och ignorerade det faktum att människor, som har en hälsosam och varierad kost, äter också mycket borater. Även om vi inte håller med om klassificeringen och antar att våra produkter är säkra, följer vi denna klassificering.

F: Är det vettigt att reglera användningen av borater ännu mer?
A: Nej, naturligtvis inte, med tanke på fakta om hur människor utsätts för borater och i vilka mängder. Borat-produkter har använts på ett säkert sätt i mer än 100 år och vi tror att strängare regler kommer att oroa människor.

Köp Borax här…

Share this...
Share on Facebook
Facebook