Havtorn (Hippophae rhamnoides)

Havtornsbäret är riktiga superbär och är fullproppat med nyttigheter 

Den är extremt rikt på vitamin A och C men också vitamin B1, B2 och E. Bäret innehåller också nyttiga oljor som omega 3, 6, 9 och 7 som motverkar torra slemhinnor. Fem olika karotenoider har detekterats som betakaroten och lykopen. Det är betakarotenet som ger oljan dess gula färg.

De smakrika bären är goda i juice, saft och smoothies. Havtorn, vars smak påminner lite om passionsfrukt, har använts som medicinalväxt i tusentals år på grund av sina hälsosamma egenskaper. Innanför det vackra orangefärgade skalet hittar du en rad vitaminer, antioxidanter – och nyttiga fetter! Havtorn är en unik bärkälla till fettsyrorna omega 3, 6, 7 och 9. Omega 7 är viktigt för cellernas tillväxt och tarmhälsan. 100 gram havtorn kan ge upp till 6 gånger så mycket C-vitamin som samma mängd apelsin. Perfekt att bärboosta inför höstens förkylningstider med andra ord!

Havtorn är riktiga superbär. En naturligt källa till vitaminerna A, E, K, B och C – 100 gram havtorn kan ge upp till 6 gånger så mycket C-vitamin som samma mängd apelsin. Perfekt att bärboosta inför höstens förkylningstider med andra ord!

Havtornsbusken som man tror härstammar från Himalaya kan bli upp till 6 meter hög och även ibland kallad ”Det flytande guldet”. Carl Von  Linne nämner Havtorn i Systema Naturare 1732 där han skriver;  ”Bären ätas af fiskare på färsk fisk, sönderstötte, äro sura”. Havtorn  är en näringsrik växt som i dess oljeform hjälper hudens hälsa och  välmående. Havtornsbären innehåller vitamin A, B, C (innehåller 40  gånger mer c-vitamin än jordgubbar!) E, mineraler, flera olika  antioxidanter, karotenoider. Havtornsolja kan innehålla upp till 485 mg  karotenoider per 100gram färskvikt. Detta är en hög halt jämfört med  frukter och grönsaker. Havtorn innehåller också växtsteroler och  fettsyrorna 3, 6, 7 & 9. Varav omega 7 är den viktigaste eftersom den  återfuktar torra och sköra slemhinnor.

De ytor som täcker kroppens hålrum kallas för slemhinnor. Slemhinnorna täcker exempelvis andningsvägarna, mag- och tarmsystemet och ytor i könsorganen. Ibland kan slemhinnorna kännas torra och sköra vilket kan kännas obehagligt, klia eller till och med göra ont. Speciellt under vinterhalvåret när luften är torr så upplever många att de blir torra i näsan, halsen eller får torra ögon. Om du vistas i torra miljöer eller sitter mycket framför en dator kan du uppleva att ögonen känns torra och grusiga. Havtorn är ett välkänt ämne som används inte minst av kvinnor i övergångsåldern, som ofta kan drabbas av torra slemhinnor. Även stress, sjukdomar och förlossning kan leda till att slemhinnorna blir torra.

Omega 7 är en fettsyra som kroppen själv kan tillverka men med åldern och under påverkan av dålig kost samt stress så minskar produktionen av  omega 7. Omega 7 har i den österländska folkmedicinen använts i flera  hundra år. Man har använt omega 7 mot hosta, inflammationer, slem i  luftvägarna, mot matsmältningsbesvär, för en förbättring av  blodcirkulationen och olika kvinnosjukdomar.

Lamberts Havtorn kapslar innehåller ren havtornsolja som extraherats  från bärmassan då detta är en mycket rikare källa än fröet. Bären från Havtorn plantan innehåller en av de rikaste källorna av fettsyrorna  Omega 7. Detta standardiserade extrakt innehåller en garanterad (minimum nivå) på 28% Omega 7 fettsyror per kapsel.

Köp Havtornsolja kapslar här..

Pulver 100 g här..

Share this...
Share on Facebook
Facebook