Epsomsalt

Magnesium spelar en nyckelroll i ditt immunsystem, nerver och muskler, liksom att hålla dina ben och hjärta starka. Magnesium är involverad i över 300 biokemiska reaktioner.

EPSOM salt upptäcktes först under 1700-talet, när det destillerades från vattnet i en bitter saltlösnings källa vid Epsom, i Surrey, England. Trots dess namn är Epsom salt annorlunda än traditionellt salt. De färglösa kristallerna ser ut som bordsalt, men det är egentligen en mineralförening av magnesium och sulfat (magnesiumsulfat).

Forskning visar att magnesiumsulfat absorberas lätt genom huden, vilket gör Epsomsalt mycket populärt att tillsättas till bad och fotbad. Magnesiumhalten i jord och livsmedel har minskat de senaste åren och de flesta har inte optimala nivåer i kroppen utan kan till och med vara potentiellt bristfälliga. Vissa mediciner och hög alkoholkonsumtion kan ytterligare minska magnesium nivåerna.

Stress Relief & Relaxation

När kroppen stressas kommer den att tappa i magnesium och öka adrenalinnivåerna. Att tillsätta Epsom-salt i varmt vatten och blötläggning i det kan fylla på magnesiumnivåer. Det är också ett tillfälle att sakta ner, stänga av och ta tid att ta hand om dig själv. Forskning visar också att magnesium ökar energi och uthållighet genom att uppmuntra produktionen av ATP, de energipaket som tillverkas i cellerna.

Lindrar smärta och muskelkramper

När de är trötta, dehydrerade och överarbetade kan våra muskler krampa. Brist på magnesium är ofta orsaken till krampanfall, och därför är blötläggning i Epsom-salter ett effektivt sätt att fylla på magnesiumnivåer och lindra krampen. Epsomsalter har också en antiinflammatorisk effekt som ytterligare minskar smärta och obehag.
Det är därför Epsom-salter används som ett grund / bas medel för många idrottare som tränar mycket  och kontinuerligt.

Arteriell hälsa

Epsom-salter kan bidra till att förbättra cirkulationen och förhindra allvarlig hjärt-kärlsjukdom genom att minska inflammationen och skydda elasticiteten hos artärer. Friskare artärer innebär mindre risk för blodproppar, plackuppbyggnad och skador på artärväggar. Prova att ligga och dra i ett Epsom-saltbad tre till fyra gånger per vecka för att minska stress, sänka blodtrycket och förbättra din kardiovaskulära hälsa.

Fler hälsoanvändningar:

Idrottsfot: Blötlägg fötter i ett Epsom saltbad för att lindra symtomen på fotbolls fot.

Ta bort splitter: Blötlägg det drabbade hudområdet i ett Epsom saltbad för att dra ut splittern.

Behandla tånagel svamp: Blötlägg dina drabbade tår i varmt vatten blandat med en handfull Epsom-salt tre gånger om dagen.

Lugna muskel sträckningar och blåmärken: Lägg 2 koppar Epsom salt till ett varmt bad och blötlägg för att minska smärta och svullnad av muskel sträckningar och blåmärken.

Lätt obehag av gikt: Lätt obehag av gikt och minska inflammation genom att tillsätta 2-3 teskedar Epsom-salter i en balja och sänka ned den påverkade foten / leden. Vattnet ska vara så varmt så att det är bekvämt. Blötlägg i ca 30 minuter.

Skönhetsanvändning:

Exfoliera död hud: Blanda i en dusch eller bad en handfull Epsom-salt med en matsked kokosnötolja och gnid över din våta hud för att exfoliera och smörja huden. Du kan också lägga till några droppar av din favoritolja (kanske lavendel eller ros). Skölj noga.

Lossa pormaskar: Lägg till en tesked Epsom salt och 3 droppar jod i en halv kopp kokande vatten. Applicera denna blandning på blackheads med en bomullsboll.

Avlägsna fotlukt: Blanda en halv kopp Epsom-salt i varmt vatten och blöt fötterna i 10 minuter för att avlägsna dålig lukt, lugna svullna fötter och mjukgöra hård hud. Försök att lägga till några droppar Tea Tree olja som har starka anti svampegenskaper.

Trädgårdsanvändning:

Gödslar dina krukväxter: De flesta växter behöver näringsämnen som magnesium och svavel för att hålla sig i god hälsa. Stänk Epsom salt en gång i veckan för att hjälpa dina krukväxter, blommor och grönsaker med lite extra näring.

Håll gräsmattan grön: Magnesiumsulfatkristaller, när de läggs till jorden, ger viktiga näringsämnen som hjälper till att förhindra gula blad och förlusten av grön färg (magnesium är ett viktigt element i klorofyllmolekylen) i växter. Tillsätt 2 matskedar Epsom salt till en gallon (4,4 dl) vatten och stänk på gräsmattan för att hålla gräset friskt och grönt.

Köp Epsomsalt här…

Share this...
Share on Facebook
Facebook