Rödbeta

Rödbetans nitratinnehåll omvandlas i kroppen och blir kväveoxid vilket i sin tur bidrar till att blodkärlen slappnar av och blodcirkulationen ökar medan blodtrycket minskar. Avslappnade kärl släpper dessutom igenom mer syrerikt blod. Alla dessa faktorer är populära bl.a. hos motionärer eftersom musklernas prestationsförmåga blir bättre av ökad syretillförsel medan de syror som träning medför snabbare transporteras bort. Andra som intresserat sig för effekterna av nitraternas egenskaper på blodkärlen är de som tillverkar potensmedel.

Rödbetan innehåller även ämnen som hjälper levern (bl.a aminosyran Betain).

Även hästsportbranchen har intresserat sig för rödbetans egenskaper på senare år, då de säger sig ha märkt liknande prestationshöjande effekter.

Rödbetan kan med fördel kombineras med vildplockade svenska lingon.

Den som själv vill mäta effekterna som rödbetspulver mm har på blodkärlen kan idag boka tid för arteriografi (där man med en enkel metod kan mäta kärlstelhet, blodkärlens elasticitet och vidgningsförmåga). Det kan du göra hos något av våra stora universitetssjukhus eller privata kliniker. En undersökning kostar 800-1000kr. Det är inte så dumt om man tror sig vara i riskzonen för hjärt-kärlsjukdom.

Köp här…

 

Share this...
Share on Facebook
Facebook