Vitlök

Forskaren David Kraus vid universitetet i Alabama i Birmingham hävdar att man kan hålla hjärtat friskt genom att äta vitlök. Det ämne i vitlöken som påverkar blodkärlen positivt heter svavelväte. Får man i sig låga doser av svavelväte stimulerar det cellerna i kärlväggarna och gör att blodkärlen vidgas.
– I områden där vitlökskonsumtionen är hög, som i Medelhavsländerna, finns det en låg förekomst av hjärt- och kärlsjukdomar, säger David Kraus. Rå vitlök är bra för att döda bakterier och tillagad vitlök motverkar blodproppsbildning. Vitlök används mot infektioner, motverkar förkylning och stärker ditt immunförsvar. Enligt en känd, svensk studie tycker inte fästingar om vitlök och väljer i stället att suga blod från någon annan individ. Vitlök innehåller alliin, som omvandlas till allicin när löken pressas eller hackas. Allicin sägs bl a sänka blodtrycket.

I en tidigare studie upptäckte den Australienska forskaren Karin Ried och hennes forskarteam att vitlöksextraktet hade gynnsam effekt både på det ”onda” LDL-kolesterolet och på triglyceriderna, de farliga blodfetterna som kan leda till hjärtattack. Studien visade också att lagrad vitlök inte ökade risken för blödning hos patienter med blodförtunnande medicin vilket .

De australiensiska forskarna rekommenderar vitlöksextraktet som ett komplement till syntetiska mediciner. Oftast kan dosen av konventionella mediciner minskas. I vissa fall kan de helt tas bort. Allra bäst är att kombinera vitlöksextraktet med livsstilsförändringar för att kanske helt kunna ta steget bort från syntetisk medicin.

Terapeutisk användning

Sänker höga blodfettshalter (kolesterol, triglycerider).

Höjer halten av det goda kolesterolet.

Minskar risken för hjärtinfarkt och andra störningar i blodcirkulationen

Sänker högt blodtryck.

Sänker blodsockerhalten vid diabetes

Hindrar infektioner och är särskilt effektiv mot svampinfektioner.

Kan lindra klimakteriebesvär

Stimulerar immunsystemet

Sänker fysiologisk stress

Ökar prestationsförmågan

Slemlösande och gynnar rensning av luftrören

Bekämpar generellt parasiter och virus.

Candida behandling.

Toxisk dos och biverkningar – Ingen känd toxicitet. Vissa individer kan känna en irritation i mage och tarm vid högre doser. En del kan känna obehag av vitlök i mage, tarm och en allmän känsla av illamående. Vid dessa lägen underlättar intag av L-Histidine eftersom reaktionen är relaterad till en nedsatt funktion i levern.

Kontraindikationer – Personer med olika blodkoagulationssjukdomar bör använda vitlök med försiktighet eftersom den har påtaglig blodförtunnande effekt. Använd endast mindre doser vid graviditet och amning. Vitlök kan ge spädbarn kolik.

Försiktighetsåtgärder. – Svåra hjärt-kärlsjukdomar, njursvikt, blödarsjuka.

Vitlök och läkemedel – Eftersom vitlök har en påtaglig blodförtunnande effekt bör försiktighet tillämpas av personer som intar det blodförtunnande läkemedlet Waran. Vitlök kan även potentiera ordinära typer av blodförtunnande medel som är acetylsalicylsyra baserade.

Eterisk allicinolja tillskrivs de flesta av vitlökens hälsoeffekter och är komponerad av olika aromiska sulfidföreningar vilka snabbt uppstår som nedbrytningsprodukter i färskpressad vitlökssaft. De mest verksamma substanserna är direkt kopplade till den berömda lukten. Luktfria preparat är mindre verksamma. Lyckas man ta bort lukten, t.ex. genom värmebehandling, förlorar man mycket av de medicinska effekterna.

Köp här…

Share this...
Share on Facebook
Facebook