Nässla

Tänk att vi har en sådan här fantastiskt nyttig ört fritt växande i hela vårt land, och så få som känner till att den är en sådan enastående vitalitetskälla. Det finns ingen fritt växande ört som ens kommer i närheten av dess vitaminrikedom, alla mineraler, spårämnen, m.m. som hjälper vårt immunförsvar. Nässlan har alla nödvändiga aminosyror.

Brännässlan rensas bort som ogräs men är i själva verket en av den nyttigaste medicinalväxterna ovan havsytan. Den växer snabbt, finns i överflöd, och innehåller en naturligt balanserad cocktail av ca 70 näringsämnen med bl.a. alla essentiella aminosyror. Just balansen är en faktor vi trycker på, då rätt förhållande mellan substanser är det som skapar synergi.
Synergi innebär att ämnen verkar tillsammans och skapar en starkare effekt än de har var för sig – ibland även nya effekter.
Rätt kombination av ämnen i rätt förhållande är nyckeln till en verkligt hälsobringande effekt. I syntetiskt framtagna hälsopreparat isoleras det man bedömer vara de aktiva ämnena, vilka inte alls är lika aktiva när de inte har med sig de ämnen de är menade att samverka med. En ficklampa lyser först när den kombineras med ett batteri, och det måste vara rätt sorts batteri.

Nässla innehåller bl.a. rikligt med klorofyll, acetylkolin, alla essentiella aminosyror, proteiner, B-vitaminer, bioflavonider, C-vitamin, folsyra, fosfor, glykosider, järn, kalcium, kalium, karoten, kiselsyra, K-vitamin, koppar, krom, mangan, magnesium, myrsyra, provitamin A, serotonin, m.fl

Nässelpulver kallar vi för landbackens motsvarighet till alger. Det är en för nässelpulvret mycket passande beskrivning, då den innehåller för kroppen väldigt många nyttiga ämnen. Vårt nässelpulver innehåller blad från Europeiska nässlor som har torkats skonsamt i rums-temperatur. Denna torkningsprocess är nödvändig för att bevara vitalämnena på allra bästa sätt. Nässlan innehåller cirka sjuttio vitala ämnen!

Dosering
1 msk nässelpulver motsvarar ca 100 g färsk nässla. För maximal effekt bör nässelpulvret inte användas i soppa eller te utan tas till exempelvis juice eller vatten.

Eftersom nässlan är fullproppad med nyttigheter är det ett livsmedel som du kan dra stor nytta av att få i dig regelbundet året om.

Det finns inte många växter som har ett sådant tätt näringsinnehåll som just brännnässlan och anses därför som en riktig supermat. Man plockar de små späda skotten från april till juni vilka man då kan njuta av som säsongsmat och/eller förvälla och frysa in för att kunna använda vid ett senare tillfälle. Det finns även torkade nässlor i form av nässelpulver som man kan köpa och använda sig av här…

Näringsinnehåll i nässlan

Nässlor är extremt näringsrika och innehåller betydande mängder av en lång rad vitaminer, mineraler och aminosyror. Speciellt är nässlor en bra källa för C-vitamin, järn, folsyra och kalcium.

Nässlan är därmed ett suveränt livsmedel för att öka näringstätheten i maten och för att höja energin och orken.

Användning av nässlor i folkmedicin och som medicinalväxt

Nässlor har inom folkmedicinen använts som ett vätskedrivande och antiinflammatoriskt medel vid en lång rad åkommor. Inom traditionell användning så var det även en växt man åt för att rena blodet, balansera blodtrycket och kolesterolet samt för att stödja mag- och tarmhälsan. I modern tid har det gjorts en hel del studier som har indikerat att nässlan har många hälsofrämjande egenskaper. Bland annat har man studerat hur nässlan potentiellt skulle kunna hjälpa vid förstorad prostata och motverka håravfall. Men mer studier behövs i området. Idag säljs nässelpulver som ett näringsrikt livsmedel.

Nässlan som en källa för järn

Nässla är som sagt mycket rikt på järn och kan därmed vara ett bra livsmedel för dom som behöver fylla på sina järndepåer. Kvinnor i sin fertila ålder faller speciellt in i denna kategorin.

Vad som gör nässla till en så bra källa för järn är att den dessutom är rik på C-vitamin, vilket behövs för att kroppen ska kunna ta upp och tillgodogöra sig järnet.

Att tillsätta nässlor i kosten

Torkade nässlor i form av nässelpulver är ett bra sätt att öka näringsvärdet i kosten. Nässelpulver kan du lätt tillföra din kost genom att blanda i smoothies, soppor, såser och grytor. Du kan även tillsätta det när du bakar bröd eller strö över filen. Genom att blanda nässelpulver med vatten så har du en näringsrik dryck.

 

Köp 400g nässelpulver här…

 

 

Share this...
Share on Facebook
Facebook