Tiamin Vitamin B1

Låter väldefinierade muskler, ökad prestation och minskad trötthet lockande? Då ska du kolla in vitaminet B1

Vitamin B1 (tiamin) behövs för kroppens omsättning av kolhydrater, fetter och protein. Vitamin B1 är särskilt viktigt för omsättningen av kolhydrater i hjärnan men alla celler i kroppen är beroende av B1 för att omvandla kolhydrater till glykos och sedan till energi. 

B1 fungerar som en antioxidant och kan även öka mängden blod som hjärtat pumpar och fungerar stärkande för muskelns fascia samt förbättrar muskeltonus. B1 underlättar matsmältningen genom att den gynnar tarmrörelserna samt påverkar nedbrytandet av kolhydrater. Vitaminet reglerar aptiten, skyddar kroppen mot stress och stärker nervsystemet. Den är också viktig för tillväxten hos barn och foster.

Tidiga symptom på B1 – bris kan vara trötthet, oro, depression, irritabilitet, minnesvårigheter, viktminskning, illamående, impotens, smärtkänslighet, låg kroppstemperatur, ojämna hjärtslag och snabb puls, nedsatt aptit, sömnlöshet, depression, koncentrationssvårigheter, matsmältningsproblem och smärtkänslighet är några av symptomen på B1-brist.

Tydliga tecken på B1 – brist kan vara ömma och spända vadmuskler, muskelsvaghet, högt pulstryck, andnöd, cyanos, ödem och ökad hjärtfrekvens.

Bristsymptom:
Nedsatt aptit, trötthet, oro, sömnlöshet, depression, koncentrationssvårigheter, matsmältningsproblem, ojämna hjärtslag och smärtkänslighet är några av symptomen på B1-brist.
Ökad risk för brist:

 • Diabetes
 • Rökning
 • Gravida och ammande
 • Idrottande med högt kolhydratintag
 • Stress
 • P-piller
 • Högt intag av kaffe, te och alkohol
 • > 55år
 • Ryggskott/ischias

Bra källor till vitamin B1:

 • Torrjäst
 • Solrosfrön
 • Vetegroddar
 • Sojabönor
 • Paranötter
 • Kött
 • Baljväxter
 • Havre, vete och råg
 • Råris

Köp Vitamin B1 här

Share this...
Share on Facebook
Facebook