Nypon

Nypon är en så kallad skenfrukt som består av ett skal  som kapslar själva nöten. Nypon är känd för sin antiinflammatoriska samt smärtstillande effekt. Flera studier visar på att nypon har effekt mot ledvärk som till exempel artros och reumatoid artrit.

Nypon är ett bär som är mycket näringsrikt så det innehåller en rad vitaminer och mineraler, exempelvis vitamin C, A, B2, järn, magnesium, kalium, litium och betakaroten.

Nypon innehåller C-vitamin vilket stärker immunsystemet och skyddar cellerna mot oxidativ stress samt är nödvändigt vid kollagenbildning (fiberprotein). Dessutom är vitaminet viktigt vid järnupptaget från födan.

A-vitamin är bland annat viktigt för normal hud och fungerande slemhinnor. Det behövs för att stärka immunsystemet samt ögonens funktioner. Vid brist på A-vitamin kan det leda till ökat antal infektioner, andningsbesvär och andra sjukdomar

B2 är viktig för bland annat hår, hud och naglar samt hjälper till vid sårläkning. B2 är också bra för en fungerande förbränning av fett, kolhydrater och protein.

Järn är viktig för blodets kvalitet, stärker kroppens motståndskraft mot stress och sjukdom och krävs för produktion av vita blodkroppar. Järn bidrar också till en frisk sköldkörtelfunktion, att överskottsfetter transporteras bort från blodet samt att medverkar till ett friskt immunsystem.

Kalium reglerar vätskebalansen och hjärtrytmen. Litium stabiliserar/förbättrar humöret. Betakaroten ger hud pigment och du blir lättare brun.

I en studie gjord i samarbete med Lunds universitet och Sveriges lantbruksuniversitet studier upptäcktes att nyponextrakt kunde påverka delningen av cancerceller. Det visade sig att koncentrationen av extrakt påverkade hämningen av cancerceller, desto starkare extrakt desto bättre effekt. De extrakt som innehöll mycket vitamin C visade sig vara de som hämmade celldelningen mest. Däremot att bara använda askorbinsyra (c-vitamin) hade inte amma effekt. Detta innebär att vitamin C samverkar med andra ämnen i bärextrakten.

I en annan studie gjord på Lunds universitet från år 2012 undersöktes nypons effekt gällande blodtryck och kolesterol. 28 personer som var kraftigt överviktiga fick inta en nypondryck av nyponpulver alternativt en placebodryck. Resultatet var att nypon sänkte LDL-kolesterolet (det onda kolesterolet) samt blodtrycket vilket är förbyggande för hjärt- och kärlsjukdom.

Vänligen observera att detta inte är jämförbart med nyponsoppa, som består till största delen av socker, tillsatser, och några enstaka nyponskal.

Detta helnyponpulver är helt utan tillsatser och kommer från vilt växande nypon. De flesta känner till att nypon innehåller många gånger högre halter c-vitamin än citrusfrukter. Mindre känt är att det i helnypon finns mer än 40 hälsoaktiva ämnen, exempelvis aminosyror, biopektin, järn, kisel, samt högvärdiga antioxidanter som betakaroten, zink och magnesium.

Nypon ökar kroppens motståndskraft mot bakterier/virus och har visat sig effektivt vid artroser, vid tillfälliga inflammationstillstånd och för smärtlindring.

Källor:

https://www.slu.se/forskning/kunskapsbanksarkiv/2006/4/cancer-hammas-av-nypon-och-havtorn/

http://www.vetenskaphalsa.se/nypon-sanker-kolesterol-och-blodtryck/

 

Köp Nypon pulver här…

 

 

 

Share this...
Share on Facebook
Facebook