Kardemumma – Elettaria Cardamomum

Fantastisk smak…! ekologisk mald kardemumma. Den innehåller bl a eteriska oljor som cineol, borneol och terpinen-4-ol

Hel kardemumma här

Kardemum är rik på kraftfulla fytonäringsämnen och är särskilt hög i mangan, ett spårmineral som hjälper kroppen att bilda bindväv, ben och könshormoner. Det är också avgörande för normal nerv- och hjärnfunktion och spelar en roll i kolhydratmetabolism, fettmetabolism, kalciumabsorption och blodsockerreglering. Bara en matsked kardemumma levererar 80 procent av din kropps dagliga manganbehov! Det är verkligen en fantastisk medicinsk krydda som visat sig värdefull vid naturlig behandling

Kardemumma kan hjälpa dig att sänka ditt blodtryck, vilket är nyckeln till att upprätthålla hälsan hos hjärta och njure. En studie utförd av Institutet för Medicin vid RNT Medical College’s Department of Medicine i Indien publicerade Indian Journal of Biochemistry & Biofysics en utvärdering av 20 nyupptäckta individer med primärt stadium 1 hypertoni och effekten av att ge dem tre gram kardemumma pulver dagligen i två uppdelade doser i 12 veckor.

Astma – Kardemumma kan också ge lättnad för människor som kämpar med andningsproblem som astma. En studie med användning av en djurstudier indikerar att kryddan uppvisar bronkodilatoriska effekter, vilket innebär att det är ett ämne som utvidgar bronkerna och bronkiolerna, minskar motståndet i andningsvägarna och ökar luftflödet till lungorna. I grund och botten visade sig kardemumma underlätta andningen, vilket givetvis är huvudmålet för alla som lider av astma eller någon andfåddhet.

Kardemumma är en kraftfull afrodisiakum

En studie från 2012 som publicerades i Journal of Medicinal Food visade att kardemumma hade en positiv effekt på hudens hälsa hos djur. Forskare fann att det var en signifikant minskning av förekomsten och antalet tumörer vid oral administrering av kardemumma pulver. Studien drar slutsatsen att kardemumma har potential som ett kemopreventivt medel mot tvåstegs hudcancer. I allmänhet har fytokemikalier som finns i kardemom, inklusive cineole och limonen, visat förmåga att ta en skyddande roll mot cancerprogression

Kardemumma kan hjälpa dig att sänka ditt blodtryck, vilket är nyckeln till att upprätthålla hälsan hos hjärta och njure. En studie utförd av Institutet för Medicin vid RNT Medical College’s Department of Medicine i Indien publicerade Indian Journal of Biochemistry & Biofysics en utvärdering av 20 nyupptäckta individer med primärt stadium 1 hypertoni och effekten av att ge dem tre gram kardemumma pulver dagligen i två uppdelade doser i 12 veckor.

Blodproppar – kardemumma förhindrar farliga blodproppar genom att förhindra trombocytaggregation och fastnar på kärlväggarna.

Resultaten var stora. Hjärtat bidrog inte bara till att minska systoliskt, diastoliskt och genomsnittligt blodtryck, men det ökade också den totala antioxidantstatusen med 90 procent i slutet av tre månader.

Kardemumma Näringsvärde:

Kardemumman refererar till örter inom Elentaria (grön) och Amomum (svart) släkting av ingefära (Zingiberaceae) -familjen.

En matsked mald kardemumma innehåller:

18 kalorier

4 gram kolhydrater

0,6 gram protein

0,4 gram fett

1,6 gram fiber

1,6 milligram mangan (80 procent DRI)

0,8 mg järn (4,4 procent DRI)

13 milligram magnesium (3,3 procent DRI)

0,4 mg zink (2,7 procent DRI)

22 milligram kalcium (2,2 procent DRI)

65 milligram kalium (1,9 procent DRI)

10 milligram fosfor (1 procent DRI)

Rekommenderat daglig dos; 3 g dagligen.

Förvaras i rumstemperatur utom räckhåll för barn. Överdosera ej rek. dos. Kosttillskott är ej alternativ till varierad kost.

Kardemumma bibehåller immunförsvarets normala funktion samt matsmältning. Den hjälper till att bibehålla ett lugn och kan hjälpa att stabilisera ett normal blodtryck.

Kardemumma har en söt smak och i Sverige används den ofta i bullar och bakverk. I andra delar av världen där den är vanligare används den också mycket i maträtter, och för att smaksätta kaffe och te.

Kardemumma ingår i Ingefärssläktet och är världens tredje dyraste krydda, efter saffran och vanilj.

 

Köp mald kardemumma: 100 g   200 g

Köp hel kardemumma:  1 hg   50 g

Share this...
Share on Facebook
Facebook