Ingefära (Zingiber officinale)

Ingefära är en rot med skarp smak som innehåller många intressanta näringsämnen. Den kan användas i matlagning, smoothie eller te.

Ingefäran är bland annat slemlösande, matsmältningsfrämjande, antioxidant, cirkulations-stimulerande, avslappnande, blodlösande och transporterar ut orenheter i kroppen.

Ingefäran från Naturligt Vis är ekologiskt och raw, vilket innebär att den är helt obehandlade och på så vis har kvar all näring och sina terapeutiska egenskaper. Därför är det viktigt att förvara just ingefära och gurkmeja som är lite känsligare än andra kryddor, i väl tillslutna burkar och helst i kylskåp om man ska förvara det någon längre tid. Dess rot har en karakteristisk arom och medicinska egenskaper i både färsk och torkad form. Den används för att stimulera matsmältningen och minska irritation i tarmarna.

Dessutom kan ingefära skydda magen mot skador som orsakats av läkemedel och alkohol, och möjligen förebygga magsår.Ingefäran är bland annat slemlösande, matsmältningsfrämjande, antioxidant, cirkulations-stimulerande, avslappnande, blodlösande och transporterar ut orenheter i kroppen.

Intressant nog rapporterade tidningen Journal of Chromatography B att antioxidantaktiviteten hos mald ingefära är över 5 gånger högre än färsk ingefära. Studier har också visat att kokad eller rostad ingefära i mellan 2 och 6 minuter ökar antioxidantpotentialen hos ingefära.

Beskrivning

Ingefära (Zingiber officinale) har sedan tusentals år varit känd inom många områden runt om i världen. Den nämns i gamla texter från Kina, Indien och Mellanöstern. Den har sedan länge lovordats för dess kulinariska och medicinska egenskaper. För 2000 år sedan började romarna att importera ingefära från Kina och dess användning spred sig runt om i Europa.

Kunskapen om Ingefärans effekt vid matsmältningsproblem går lång tid tillbaka. De aktiva ämnena är främst: gingeroler, gingerdioler, shogaoler och diverse oljor. Ingefära sägs bibehålla ett normalt immunförsvar, blodflöde, är anti-inflammatorisk och vissa studier visar att den även motverkar cancer.

Ingefära kan användas vid graviditetsillamående samt fungerar som ett motmedel mot att den gravida kvinnan vill kräkas, även den allvarligare formen hyperemesis gravidum som ofta kräver att man blir inlagd på sjukhus. En systematisk övervakning bekräftar att ingefäran inte har biverkningar hos gravida kvinnor.

Näringsvärde torkad och malen ingefära 30 g
Kalorier: 19,56
Protein: 0,49 g
Kolhydrater: 4,28 g
Fibrer: 0,57 g
Fett: 0,21 g
Vatten: 23,15 g
Kalium: 117,70 g
Magnesium: 12,20 mg
Koppar: 0,06 mg
Mangan: 0,06 mg
B6-vitamin: 0,05 mg
Folat: 3,18 μg

När ingefära torkas till ingefärapulver ändras den kemiska strukturen av ingefära. Dehydrerad ingefära orsakar en ökning av mängden shogaoler i ingefärapulver. Forskning tyder på att shogaoler är mer potenta än gingeroler vid behandling och förebyggande av många hälsotillstånd.

Näringsvärdet av 100 g färsk, rå ingefärarot är följande;

80 kalorier
17,7 g kolhydrater
1,82 g protein
2 g fiber
1,7 g socker
16 mg kalcium
43 mg magnesium
415 mg kalium
13 mg zink
5 mg vitamin C
Terapeutisk verksam dos: Det beror på vad man ska använda den till men ca 500 – 2500 ibland även upp till 4000 mg malen ingefära, eller 2-3 ggr så mycket råriven rot, i exempelvis sallader och maträtter. Dela upp större doser på intag 3-4 ggr/dag. Ingen känd toxicitet under 3 msk dagligen. Eller 1-2 gram uppdelat på 2-3 ggr/dag

Kontraindikation: Ingefära är lätt galldrivande och kan därför ge gallbesvär. Ingefäran kan ha en blodförtunnande effekt och bör därför användas med försiktighet vid intag av blodförtunnande medel.

Försiktighet: Överskrid inte angiven rekommenderad daglig dos. Detta kosttillskott avser inte att ersätta en varierad och näringsrik kost. Förvaras oåtkomligt för barn.

Köp ingefära 300 g här

Köp ingefära 100 g här

 

Share this...
Share on Facebook
Facebook