Gurkmeja

Gurkmejan från Naturligt vis odlas i Kerala i södra Indien hos vänner till mig. Den är extra stark och innehåller ca 6-7% curcumin.

Det finns närmare 7 000 vetenskapliga studier publicerade på den aktiva ingrediensen curcumin. Den är tio gånger starkare än vitaminer. Rekommendationen är en tsk per dag. 

För att få effekt ska man ska ta en rågad tesked per dag. Det ger en stark och naturlig helande effekt. Gurkmejan har länge använts inom folkmedicinen för att bota olika åkommor. Studier har visat att det förstärker effekten av vitamin E. Vitamin D3 och gurkmeja agerar synergistiskt. Det stärker makrofagernas effekt i hjärnan, vilket rensar och tar bort plack i hjärnan.

Vitamin K är nödvändigt för blodets koagulering och förhindrar blödningar, är stärkande för levern och blodkärlens väggar, viktigt för en stark benstomme. En frisk tarmflora tillverkar vitamin K. Vitamin D i sin tur förbättrar upptag, transport och användning av kalcium och fosfor, vilket är viktigt för ben- och tandbildning, upprätthåller ett stabilt nervsystem och normala hjärtslag, viktigt för sköldkörteln och blodets koagulering. Tillsätter du svartpeppar, ökar absorptionen (biotillgängligheten) betydligt.

Den aktiva ingrediensen i svartpeppar, Piperin, är känd för att hämma glukoronisering i lever och tarm, och det ökar curcumins biotillgängligheten med 2000 procent och ökar alltså absorptionen betydligt.

Det härligt guldgula pulvret är också en av de viktiga IFD-kryddorna i den nya inflammationsdämpande power-maten. Eftersom alla de numera vanliga kroniska sjukdomarna är just inflammatoriska, är detta oerhört viktigt,

Blanda gärna gurkmejan med mandelmjölk, hampamjölk, kokosmjölk eller annan mjölk för det tar bort den skarpa smaken. Givetvis kan det användas i all matlagning och även upphettas utan att förlora dess effekt. Eller rör helt enkelt ut pulvret i ett glas vatten och drick.

Recept på Guldmjölk

Ingredienser

Gurkmejapasta

1/2 dl Gurkmeja

1/2 dl Ingefära

1 1/2 – 2 dl Vatten

1/2 – 1 tsk Svartpeppar

Håller i ca 2 veckor i kylskåp.

Guldmjölk

1 tsk – 1 msk Gurkmejapasta (enligt ovan)

3 dl valfri, Osötad mjölk (tex havremjölk)

ca 1/2 tsk Mald kardemumma

1 tsk Ekologisk, kallpressad kokosolja

1/2 tsk Honung

Gör så här

Börja med att koka ingredienserna till gurkmejapastan på svag värme i cirka 10 minuter eller tills det blir en ganska tjock pasta.

Guldmjölken

Låt 1 tsk – 1 msk gurkmejapasta sjuda i en kastrull ihop med mjölk och kryddor på låg värme under omrörning i någon minut. Ta av kastrullen från plattan och rör i 1 tsk kokosolja samt 1/2 tsk honung. Söta mer efter behag. Drick omedelbart och rör om då och då. Guldmjölk kan med fördel drickas 1-2 gånger om dagen, gärna på kvällen.

Kosttillskott används som ett komplement till en varierad kost och en hälsosam livsstil. Rek. dos bör ej överskridas. Förvaras oåtkomligt för barn.

 Gurkmeja har en rad nyttiga, positiva och potentierande effekter på hela kroppen och behöver väl knappast någon närmare presentation egentligen. De flesta människor vet vilket fantastiskt  naturläkemedel Gurkmeja är. Gurkmejan hos Naturligt vis innehåller 6-7% curcumin

Gurkmeja…

* Bibehåller immunförsvarets normala funktion på cellulär nivå.

* Bibehåller en god matsmältningen.

* Bibehåller en god leverfunktion.

* Bibehåller ledernas flexibilitet och minskar svullnaden hos människor med ledgångsreumatism.

 

Köp mald gurkmeja 1 kg här

Mald gurkmeja 500 g här

Gurkmeja hel i lösvikt här

Mald gurkmeja 150 g här

 

Share this...
Share on Facebook
Facebook