Chlorella

EKO – RAW – VEGAN

Chlorella är en mikroalg som växer naturligt i sötvatten. Chlorella är en av de näringsrikaste växterna i naturen, den innehåller alla aminosyror, vitaminer, mineraler och protein. Chlorella bidrar till flera hälsoeffekter tack vare sitt näringsrika innehåll. Chlorella har funnits på jorden i flera miljarder år och innehåller mest klorofyll av alla kända växter världen. Klorofyll bidrar bland annat till att rena vår kropp, vilket gör chlorella till en populär produkt att använda i samband med detox och reningskurer av olika slag. Klorofyll innehåller antioxidanter som ser till att skydda våra celler från fria radikaler som kan skada våra celler, och förhindrar att de åldras i förtid.

Skillnad på chlorella och spirulina?

En vanlig fråga är vad det är för skillnad på de olika så kallade ”superalgerna” chlorella och spirulina. Både chlorella och spirulina är alger som växer i sötvatten, men chlorella innehåller mer klorofyll vilket gör den vanlig att använda i detox-sammanhang.

Spirulina innehåller också de essentiella fettsyrorna omega-3 och omega-6. Chlorella är rik på antioxidanter som stärker immunförsvaret och skyddar mot de fria radikaler som kan skada cellerna.

Chlorella är en färskvattenlevande grönalg med en otrolig tillväxthastighet som gör den till den snabbast växande plantan på jorden! Den är mikroskopisk i storleken, men underskatta inte dess superkrafter! Chlorella är ett utmärkt vitamin- och mineraltillskott. Dessutom innehåller den bland annat vitamin B, vitamin E, jod, järn och magnesium. Det höga innehållet av vitamin B, järn och omega-fettsyrorna gör det till ett utmärkt tillskott för vegetarianer som har svårt att tillgodose sig de näringsämnena via kosten. Chlorella-algen har även använts av många forskare i syfte att studera celler. Den är en lättillgänglig näringskälla som är snabbväxande och därför tacksam att använda just inom forskning.

Basbildande

Precis som namnet antyder så är Chlorella naturens mest koncentrerade källa till klorofyll. Ett riktigt kraftpaket för cellulär regenerering. Eftersom Chlorella innehåller mycket klorofyll så är det också väldigt basiskt. En syra/basbalans i din kost är en av de mest inflytelserika hälsofaktorerna. Syrabildande mat, såsom kraftigt raffinerad mat, påfrestar kroppen och matsmältningssystemet. En hälsosam kropp har ett stabilt pH-värde på ca. 7,35. Maten du äter påverkar inte direkt pH-värdet i blodet; dock minskar basbildande mat på oxidativ stress, reducerar inflammation och bidrar till ett långsiktigt välmående.

Fullvärdigt protein

Chlorella är en komplett proteinkälla och har ett mycket högt proteininnehåll på 40-55%. Det innehåller alla 8 essentiella aminosyror bl.a. BCAA men även icke-essentiella såsom glutamin som hjälper till vid återhämtning och vid muskelbildning och är därför ett utmärkt proteinpulver.

Detox

Utöver det näringsrika innehållet så har chlorella även en utrensande förmåga som kan gynna i samband med detox och renande kurer. Att få i sig näringstät föda som samtidigt är kalorisnål är viktigt i samband med en utrensande kur.

Allmän information

Chlorella är en sötvattensalg som innehåller mest klorofyll av alla växter i världen (2-3 %), mer än Spirulina – därav dess namn Chlorella. Den har existerat på jorden i miljarder år och är bland de första växter som fanns. Chlorella är ett av de nyttigaste födoämnen som finns och är idealisk föda för människan. Den har dessutom en starkt avgiftande verkan. Chlorella har en unik förmåga att binda tungmetaller, såsom bly, kvicksilver, kadmium och aluminium, och andra gifter, såsom PCB, och därmed rena kroppen vilket gör att immunsystemet avlastas. Chlorella är mycket välgörande för matsmältningen, den får vänliga bakterier (lactobacillus) att mångfaldiga sig fyra gånger snabbare än vanligt. Dess extremt höga halt av klorofyll gör att kroppsodörer, såsom dålig andedräkt, kan neutraliseras på kort tid.

Chlorella har visat sig befrämja produktionen av interferon, ett av kroppens främsta försvar mot cancer. Interferon är ett kroppseget ämne som stimulerar makrofager, stora celler som omsluter och eliminerar främmande och giftiga ämnen i kroppen, och som är en mycket viktig del av immunförsvaret.

Chlorella innehåller stora mängder enzymer såsom chlorophyllase och pepsin vilka hjälper matsmältningen.

Chlorella innehåller 60 procent högvärdigt protein, detta i form av 18 aminosyror, varav alla åtta essentiella aminosyrorna ingår, vilket gör det till ett komplett protein. Det är en överlägsen källa till protein i jämförelse med kött, fisk och ägg i den bemärkelsen att dessa former innehåller sekundärt protein, vilket innebär att aminosyrorna redan formats till proteiner för att bli till kött. När vi sedan äter kött måste vi bryta ner (spjälka) proteinet igen till aminosyror för att sedan återigen forma nytt protein av aminosyrorna som kroppen kan använda för återuppbyggnad. Detta är långt ifrån lika effektivt som att använda redan spjälkade aminosyror. Har vi minsta problem med matsmältningsprocessen, vilket är väldigt vanligt, försämras upptagningen ytterligare. Det är också viktigt att vi får i oss de åtta essentiella aminosyrorna samtidigt eftersom kroppen inte kan bilda någon av dessa själv utan måste tillföras. Saknas en bildas ofullständigt protein. Kroppen formar sedan långa komplexa kedjor av aminosyror till tiotusentals proteinstrukturer som kroppen behöver för sina alla funktioner. 60 procent av våra celler utgörs av protein. Chlorella innehåller tillväxtfaktor (CGF), vilket är ett hormonliknande ämne och består av en blandning av aminosyror, vitaminer och mineraler vars exakta proportioner ännu inte har kunnat fastställas. Hos vuxna bygger CGF upp immunförsvaret och återbildar snabbt ny vävnad; hos barn ger det snabbare tillväxt.

Chlorella är i synnerhet rik på järn, zink, vitamin B1, B2, C, E, K samt betakaroten.

Den har hög halt av Omega-3.

Terapeutisk användning

Avgiftning, Kostförstärkning,

Kolesterolreglering, Komplement vid cellgifts- och strålbehandling,

Minskar värk vid fibromyalgi, Obalanserad tarmflora,

Illaluktande andedräkt, Komplement vid behandling av översyrlighet,

Avgiftningsbehandling 6-24 månader

Börja med 4 tabletter per dag (1 tablett 4 ggr/dag).

Efter 4 veckor: 8 tabletter per dag (2 tabletter 4 ggr/dag).

Efter 8 veckor: 16 tabletter per dag (4 tabletter 4 ggr/dag) under en vecka.

Efter 9 veckor: Återgå till 4 tabletter per dag (1 tablett 4 ggr/dag).

Denna avgiftningscykel på 9 veckor repeteras vid behov.

Dosering tbl; Som kostförstärkning (1-2 gram per dag) motsvarande 3-5 tabletter per dag. Behandlingsdoser: 3-10 gram – motsvarande 8-16 tabletter per dag. Bör intas 30 minuter före huvudmåltider eftersom chlorella binder vid cellväggen i tarmen och binder toxiner i födan som sedan levereras ut med avföringen.

Dosering pulver; ½ tsk till 1 matsked.

Behandlingstid: 1-3 månader med utvärdering.

Beräknad verkanstid: Inom en månad.

Biotillgänglighet: Upp till 80 % beroende av matsmältningssystemets allmänna kvalitet.

Toxisk dos och biverkningar – Eftersom Chlorella har en stark avgiftande verkan kan det hos vissa individer i ett inledningsskede framkalla lös avföring, magkramper, gasbildning och illamående under den första veckan. Vissa individer som har allergier mot Chlorella bör undvika att ta det.

Kontraindikationer – Kombination av höga doser Chlorella samt vitamin E och Omega 3 kan ha starkt blodförtunnande verkan.

Försiktighetsåtgärder – Svåra hjärt-kärlsjukdomar, njursvikt, blödarsjuka.

Synergister – Fettsyror och fettlösliga vitaminer.

Antagonister – Inga kända.

Chlorella och konventionella läkemedel – Eftersom Chlorella innehåller mycket vitamin K kan det hypotetiskt kontraindikera med det blodförtunnande läkemedlet Waran.

 

Köp Chlorella här:
Pulver
Tabletter

Share this...
Share on Facebook
Facebook