Velvet Bean (Mucuna Pruriens)

Velvet Bean (Mucuna Pruriens), eller Sammetsböna, är en tropisk baljväxt. Dess frön är en viktig Ayurvedisk ört och används inom många medicinska områden. Det främsta aktiva ämnet i mucuna heter Levodopa eller L-Dopa, vilket är en aminosyra som omvandlas i kroppen till dopamin. 


Naturligt hög halt av L-dopa
Det främsta aktiva ämnet i mucuna heter Levodopa eller L-Dopa, vilket är en aminosyra som omvandlas i kroppen till dopamin.
Dopamin är en av de viktigaste signalsubstanserna i centrala nervsystemet. Som signalsubstans så förmedlar den nervsignaler mellan olika nervceller. Dopamin är också en föregångare till noradrenalin och adrenalin. Ett underskott av signalsubstansen kan yttra sig som parkinson, restless legs, depression, likgiltighet och ADHD. Överskott förekommer vid euforiska tillstånd. Dopaminet reglerar bland annat vår motorik, vakenhet, välbefinnande och koncentration.
Halten av L-Dopa är väldigt hög i mucuna och har i Indien länge använts för behandling av Parkinson. Sjukdomen tros bland annat uppkomma av dopaminbrist. L-dopa finns som läkemedel (kombinationspreparat) i Sverige under namnen Madopark, Stalevo och Sinemet. L-dopa lindrar många av de besvär som uppstår vid parkinson så som: muskelstelhet, skakningar, långsamma rörelser, balanssvårigheter med mera.
Mucuna har också visat sig kunna öka utsöndringen av HGH (human growth hormone) vilket har gjort att örten är lämplig som en prestationshöjare vid träning. Mucuna kan även användas för bantning då en hög dopaminnivå leder till minskad aptit. Effekten av mucuna uppstår inom bara några dagar.

Överskott förekommer vid euforiska tillstånd. Dopaminet reglerar bland annat vår motorik, vakenhet, välbefinnande och koncentration. L-dopa lindrar många av de besvär som uppstår vid parkinson så som: muskelstelhet, skakningar, långsamma rörelser, balanssvårigheter med mera.

Innehållsdeklaration:
Dosering: 1/2 tsk Mucuna Prurienspulver adderas i smoothien, på gröten, i juicen eller varhän du än önskar.
Ingredienser: Mucuna pruriens extrakt från ekologiska växtdelar.
Förpackning: Lösvikt
Förvaring: Svalt och torrt. Förvaras utom räckhåll för barn.

Köp Velver bean (pulver) här…

Köp Velvet bean (hela bönor) här…

Share this...
Share on Facebook
Facebook